Select Page

Baikonur – ISS în doar 6 ore cu Soyuz. Zbang!

Baikonur – ISS în doar 6 ore cu Soyuz. Zbang!

Mai puţin de 6 ore a durat zborul celor 3 noi cosmo-astronauţi de la Baikonur la ISS (Bilet dus-întors). Nu pare complicat dar este. Până la urmă e ca şi cum ai trage cu un tun foarte mare o ghiulea foarte mică într-o ţintă care se mişcă cu j-de mii de kilometri pe oră la 400 de km de tine. Trebuie să fi bun ţintaş. Şi ruşii se pare că sunt.

[col type=”half”]

La 21:23 cursa a pornit iar la 03:28 autobuzul spaţial a andocat în halta ISS cu un timing la perfectie. Până alaltăieri drumul dura 48 de ore şi cei trei pasageri din capsula spaţială (sardinele în suc propriu) înconjurau pământul de peste 30 de ori până să ajungă la staţia spaţială internaţională.

Ruşii, care au studiat şi testat schema asta de peste 2 ani, doresc de-acum să folosească doar noua metodă de lansare, adică repede, repede. NASA nu prea e de acord, fiindcă astronauţii lor trebuie să rămână toate cele 6 ore prinşi ferm în scaunele capsulei şi n-au voie să mişte nici pleoapa dreaptă, darămite să flexeze genunchii pentru circulaţia sanguină, aşa cum o cer procedurile yankeilor.

[/col]

[col type=”half last”]

Călătoria super rapidă este un succes destul de mare pentru programul spaţial rusesc. Program spaţial care este singurul în acest moment capabil să transporte oameni în spaţiul cosmic. În 2011 americanii au pensionat navetele Space Shuttle iar preşedintele Obama a deschis NASA posibilitatea de a contracta firme private pentru efectuarea zborurilor spre orbita joasă terestră. Companii ca SpaceX au şi făcut 2 zboruri comerciale către ISS, însă doar cu materiale.

Apropos materiale: durata drumului către Staţia Spaţială este acum atât de scurt, încât se pot lua şi încărcături biologice fără ca acestea să se perime.

La bordul capsulei Soyuz s-au aflat ruşii Pawel Winogradow şi Alexander Missurkin şi americanul Chris Cassidy. Vor rămâne 5 luni în orbită.

Winogradow: Călătoria este acum atât de rapidă încât am putea lua cu noi chiar şi îngheţată – nici măcar n-ar avea timp să se topească.

[/col]

 

About The Author

Sky

Video recente

Loading...