Select Page

Blue Origin lansează New Shepard

Blue Origin lansează New Shepard

Jeff Bezos și noua lansare Blue Origin

(sau povestea Păstorului cel Nou)

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, e definitiv mai tăcut decât Elon Musk atunci când vine vorba de lansarea de vehicole spațiale. Amândoi au construit companii care s-au avântat în ultimii ani înspre cucerirea unei cote de piață cât mai mari din comercializarea transportului spațial. Musk e cu câțiva pași în fața tuturor, având deja un contract semnificativ cu NASA și desfășurând deja transporturi de bunuri către Stația Spațială internațională (Capsula Dragon). Blue Origin, compania spațială a lui Bezos, nu este însă departe, mai ales având în vedere că s-a axat încă de la început pe domeniul mult mai complex al transportului uman.

New Shepard (Noul Păstor) este vehicolul spațial care va putea duce 3 călători în spațiul cosmic iar planul e acela de a oferi începând cu 2018 călătorii suborbitale pentru astro-turiști. Va fi un drum pe o traiectorie balistică, fără a înconjura planeta, dar suficient de spectaculoasă și elaborată ca să poată constitui o alternativă adevărată pentru viitoarea ofertă turistică a Virgin Galactic.

Blue Origin lanseaza New Shepard

Blue Origin lanseaza New Shepard

New Shepard a fost lansat pe 29 aprilie 2015 de pe spațioportul propriu al companiei în Texas. Vehicolul se compune din capsula de transport/habitare și racheta purtătoare, ambele componente fiind gândite să fie reutilizabile. Capsula se întoarce spre pământ purtată de un sistem de parașute, iar racheta va cădea înapoi stabilizată veritcal urmând să aterizeze vertical pe ”picioarele” proprii.

La testul din 29.05.2015 doar întoarcerea capsulei habitaclu a funcționat (perfect), racheta nu a reușit să aterizeze, sistemul hidraulic nefuncționând cum trebuie. SpaceX a lui Elon Musk a avut probleme similare la testarea aterizării verticale a rachetei Falcon 9, dovadă că nu este deloc simplu din punct de vedere tehnic.

Zborul lui New Shepard a fost primul test de zbor al companiei Blue Origin și a durat câteva minute bune ducând vehiculul la o altitudine de 93,5 km, doar 6,5 km de linia Karman de la care incepe in mod oficial spatiul cosmic.

Bineînțeles că net-ul a fost inundat de tweet-uri și post-uri care au subliniat un fapt de netăgăduit: racheta lui Jeff Bezos arată ca un Phallus imens, parcă desenat de Mel Brooks pentru următorul Space Balls.

Prin reușita testului, compania Blue Origin devine a 3-a companie privată care e pe linia dreaptă pentru a reuși primul transport al unor oameni în spațiul cosmic. Va fi interesant de urmărit care din cele trei (SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin) va reuși această performanță. În plus, Bigelow Aerospace, Masten și Orbital Science așteaptă să intre și ele în joc cât de curând.

About The Author

Sky

Ziceţi şi voi:

Video recente

Loading...