Select Page

Eclipsa cea mai lungă – 15 iunie 2011

Eclipsa cea mai lungă – 15 iunie 2011

Pe 15 iunie 2011 va avea loc o eclipsă de lună ce promite a fi spectaculoasă, şi pe care nu trebuie s-o rataţi. Vizibilă integral şi din România, va fi una din cele mai lungi ale acestui secol, durata ei fiind de aproape 2 (două) ore.

Mulţi cred că eclipsele de lună sunt plictisitoare faţă de cele de soare, că nu au nici pe departe aceeaşi spectaculozitate, că nu impresionează pe nimeni fiindcă se întâmplă atât de des. Dar nu este chiar aşa 😉 De exemplu eclipsa din noapte dinspre 15 pe 16 iunie 2011 va fi prima eclipsaă totală de lună vizibilă integral din România de vreo 3 ani încoace. E adevărat că anul acesta vom mai avea o eclipsă de lună în decembrie, dar aceea nu se va apropia nici pe departe de fenomenul din noaptea de miercuri spre joi. Faza de totalitate durează 100 de minute, cu doar 7 minute mai puţin decât orice maxim posibil.

În timpul totalităţii luna va apărea de 10.000 până la 100.000 de ori mai întunecată şi va apărea aproape ca o hologramă tridimensională fantomatică care pluteşte în mijlocul căii lactee. Prin poziţionarea la sud-est şi sud, luna se va afla în faţa fundalului extraordinar al galaxiei noastre, şi dacă avem norocul să nu stăm într-o aglomeraţie urbană cu luminile ţipătoare şi idioate ale mall-urilor orientate spre cer, vom avea parte de o privelişte memorabilă.

În plus, din estul Europei se va putea observa şi un fenomen de ocultare (adică luna trece prin faţa unui obiect cosmic, obturând-ul) interesant. Luna, aflată în umbra pământului, va ascunde în spatele ei roiul globular NGC 6401. Dar vă trebuie un binoclu destul de bun sau un telescop pentru a observa acest fenomen rar.

Urmându-şi drumul foarte jos, relativ aproape de orizont, la doar 7 – 15 grade deasupra lui, coloristica lunii în timpul eclipsei va fi probabil spectaculoasă. Roşu, cărămiziu, maro spre negru, cu o luminescenţă dată de efectul de prismă creat de razele soarelui care înconjoară pământul şi încearcă disperate să cuprindă discul lunar fără să reuşească.

Iată un clip (în lb. engleză) care prezintă foarte bine fenomenul:

 

 

Pentru cine doreşte detalii despre eveniment, dar şi o multitudine de informaţii despre eclipsele trecute sau viitoare, vizitaţi excelentul site www.astro-info.ro a lui Sorin Hotea. Dacă n-aveţi răbdare, iată un extras din ceea ce ne propune Sorin Hotea referitor la cum să înţelegem şi să privim eclipsa din 15 iunie 2011:

Desfasurarea eclipsei

Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 debuteaza la ora 20.24, odata cu intrarea Lunii in penumbra Pamantului, contactul Lunii cu penumbra avand loc in zona estica a discului lunar. Fenomenul incepe in Romania in jurul orei 21.00 (20.50-21.10, in functie de locatie) la rasaritul Lunii. Observatorii experimentati vor putea observa la rasarit penumbra terestra pe discul lunar. La doar cateva minute dupa rasarit, incepe eclipsa partiala – ora 21.22, contactul cu umbra terestra avand loc tot in zona estica e discului lunar. Astrul noptii se ridica incet deasupra orizontului, in acelasi timp cufundandu-se tot mai mult in umbra Pamantului. La ora 22:22, Luna patrunde in totalitate in umbra Pamantului, incepand astfel lunga eclipsa totala de 1 ora si 40 de minute. In acest moment Luna se afla la altitudinea de numai 7 grade.

About The Author

Sky

Video recente

Loading...