Select Page

Goliat, (micro) satelitul românesc gata de lansare

Goliat, (micro) satelitul românesc gata de lansare

Primul satelit românesc va fi lansat pe 9 februarie

Primul satelit românesc artificial face parte din categoria microsateliţilor, având forma unui cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram.

Este un aşa numit CubeSat şi a fost dezvoltat de Universitatea Bucureşti împreună cu Agenţia Spaţială Română ROSA.Va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pe 9 februarie, de la baza ESA din Kourou, Guyana Franceză.Lansarea pe orbită a microsatelitului românesc Goliat va fi efectuată cu primul zbor al noii rachete europene VEGA (rachetă destinată sarcinilor uşoare) şi este prevăzută pentru 9 februarie.

Satelitul a efectuat testele funcţionale şi în prezent este integrat pe lansator împreună cu alţi opt microsateliţi, la centrul spaţial al ESA din Guyana Franceză.

Un adevărat Goliat

Chiar dacă 10 cm nu este cine ştie ce, micul satelit Goliath este o reuşită remarcabilă şi numai binevenită pentru startul României ca membru cu dreptul depline în cadrul ESA.

Goliat nu este neapărat important prin cercetările pe care le va facilita, toate sunt făcute de alţii, mai mari, mai rapizi şi mai buni, dar este important prin însăşi faptul că va fi prima prezenţă românească relevantă în spaţiu de la Dumitru Prunariu încoace.

Misiunea Goliat are un caracter educaţional şi experimental, acesta fiind primul microsatelit artificial românesc lansat în spaţiu din cadrul unui program al ROSA.

Platforma Cubesat pe care e construit satelitul Goliath

Scopul acestui experiment este realizarea unui studiu de observare a micrometeoriţilor aflaţi pe orbita joasă folosind ca detector un senzor piezoelectric. Între altele, va fi măsurată doza totală de radiaţie, în cadrul căreia sunt detectate radiaţiile nucleare, făcându-se o estimare a dozei totale în diverse puncte ale orbitei ceea ce va permite realizarea unei hărţi a radiaţiei în jurul planetei. O cameră foto specială, va transmite imagini de mare rezoluţie de la altitudinea de 600 km. Proiectul este coordonat de Agenţia Spaţială Română, suportul ştiinţific şi tehnologic fiind acordat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Proiectul Goliat a fost cofinanţat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică – prin Programul Naţional Cercetare de Excelenţă (CEEX).

 

 

Sarcina utilă (experimentele la bord)
SAMIS – Scopul acestui experiment este realizarea unui studiu de observare a micrometeoriţilor aflaţi pe orbita joasă folosind ca detector un sensor piezoelectric.
Dose-N – Experiment de măsurare a dozei totale de radiaţie, în cadrul căreia sunt detectate radiaţiile nucleare, făcându-se o estimare a dozei totale în diverse puncte ale orbitei şi rezultând o hartă a radiaţiei în jurul planetei.
Ciclop – Camera foto de rezoluţie de 3 Megapixeli şi obiectivul său conceput special va face poze de la o altitudine de aproximativ 600 Km deasupra României. Se urmăreşte obţinerea unei rezoluţii efective de 20×25 metri/pixel.
Goliat, construit pe o platformă Cubesat, va fi pentru statistică primul satelit integrat in Romania. Standardul Cubesat permite universitatilor sau entitatilor care nu au prea multa experienta dar care vor sa realizeze aplicatii spatiale simple si ieftine – sa cumpere componente generale dezvoltate special pentru acest standard si sa le integreze, in configuratia dorita, intr-o platforma functionala.

Asamblarea unui Cubesat

Pentru primul proiect de acest fel din Romania, agentia spatiala romana a apelat exact la aceasta solutie, atunci cand in 2005 a pornit la drum, cu un buget initial de 1.500.000 RON. Proiectul Goliat nu inseamna numai satelitul propriu zis ci intregul pachet de aplicatii adiacente – statii de sol, centru de comanda si control, teste de compatibilitate cu racheta europeana Vega, aspecte legale etc.

ROSA s-a ocupat practic de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.

Goliat va fi lansat intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 357 si 1447 km si inclinatie de 71 de grade si va fi operat cu ajutorul a doua statii de sol-una situata la Magurele si cealalta la Marisel, langa Cluj.

Satelitul este gata de ceva timp, dar echipa romana a trebuit sa astepte pana acum finalizarea lansatorului Vega, acolo unde i s-a oferit sansa sa zboare gratis. Fara acest zbor gratuit, costul proiectului ar fi crescut probabil suplimentar cu aproximativ 50.000 de euro.

goliath-echipa-de-dezvoltare

Sistemul de lansare (racheta) VEGA

Vega este un proiect de mare anvergura in care sunt implicate direct 7 tari europene (Italia, Franta, Spania, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia) prim contractor fiind compania italiana ELV SpA ale carei actiuni sunt detinute de Avio SpA (70%) si Agentia Spatiala Italiana ASI (30%).

vega-pe-rampa-de-lansare-in-guyana-franceza

Vega pe rampa de lansare in Guyana franceza

Vega intentioneaza sa se pozitioneze pe nisa lansatoarelor mici – undeva sub Ariane5 (lansatorul de clasa mare al lui ArianeSpace) si noul venit in Guiana Franceza, versiunea modernizata Soyuz (care va opera in segmentul mediu) – o nisa pe care ArianeSpace nu avea un lansator dar unde estimeaza ca va deservi in medie 4 lansari pe an.

Racheta care are o masa de 137 tone, o lungime de 30m si un diametru de 3m, este una in patru trepte:

  • un motor de tip P 80 folosind combustibil solid pentru prima treapta cu o forta maxima dezvoltata de 3040kN si un timp de ardere de 107s,
  • un motor de tip Zefiro 23 – pentru treapta a doua – alimentat tot de combustibil solid-cu o forta maxima de 1200kN si un timp de ardere de 71s,
  • ca si treapta a treia unde actioneaza un motor de tip Zefiro 9-cu o forta dezvoltata de 213kN si un timp de ardere de 117s,
  • si o treapta finala a patra alimentata de combustibil lichid si propulsata de un motor de tip AVUM – Attitude and Vernier Upper Module-u o forta de 2.45kN si un timp de ardere de pana la 315s.

In ceea ce priveste performantele tehnice, lansatorul este capabil sa inscrie pe o orbita circulara cu altitudinea de 700 km o masa de pana la 1500 kg (de obicei segmentul satelitiilor stiintifici de observare a Pamantului).

Vega va folosi in spaceportul din Guiana Franceza complexul ELA-1 care a deservit intre 1979 si 1989 rachetele Ariane1 si Ariane3. Pentru a putea sustine operatiunile noii rachete, acesta a fost modernizat, incepand de la hangarul propriu zis si continuand cu sistemele de alimentare electrica, de protectie, de control si nu in ultimul rand cu sistemele mecanice de transport (lifturi, macarale etc). In plus, este pusa la dispozitie si o noua platforma mobila care va tranporta racheta, si care va avea o inaltime de 50 m si o viteza de 5m/minut fiind capabila sa acopere o distanta de 80 m intre pozitia operationala si locul de parcare.

Urmăriţi aici un video time lapse spectaculos care arată operaţiunile de testare finale “la uscat” (dry run) înainte de lansarea planificată pentru 9 februarie.

În ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene. Agenţia Spaţiala Europeană (ESA) este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1975, având 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia). Dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este abia a doua admisă ca membru, după Cehia. ESA este considerată cea mai importantă organizaţie interguvernamentala europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic şi cu un rol important în domeniul securităţii.

România a încheiat primul Acord cu ESA în 1992, fiind urmat de alt acord în anul 1999. Începând cu 2006, România a fost Stat European Cooperant al ESA. Acum, statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizaţiilor din România la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie.

Vezi aici o galerie de imagini despre satelitul GOLIAT:

[nggallery id=1 template=”sliderview”]

Agenţia Spaţială Română a fost înfiinţată în 1991 şi reorganizată printr-o Hotărâre a Guvernului în 1995 ca instituţie publică finanţată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (în prezent Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial.

Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române este promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională. Agenţia este autorizată să înfiinţeze centre de cercetare şi dezvoltare orientate în funcţie de obiectivele Programului Spaţial Naţional. Agenţia desfăşoară propriile proiecte de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare.

Informaţii preluate şi adaptate de la: www.spacealliance.ro, ROSA şi ESA

 

About The Author

Sky

Ziceţi şi voi:

Video recente

Loading...