Select Page

Grasshopper bate Antares – sau cum ia avânt noua cursă spaţială

Grasshopper bate Antares – sau cum ia avânt noua cursă spaţială

În 21 aprilie racheta Antares a celor de la Orbital se lansează şi face o cursă de test perfectă. Pe 23 aprilie SpaceX, care au fost deja de 2 ori până la ISS şi înapoi, îşi lansează rachetuţa Grasshopper la 250 de metri şi aterizează vertical şi frumuşel exact pe punctul de plecare. Totul pe muzica lui Johnny Cash – Ring of Fire. Haida de. Lucrurlie se încing, pare-se, în domeniul noii curse pentru cucerirea spaţiului cosmic din proximitatea pământului. Companii private reuşesc rapid ce le-a luat agenţiilor spaţiale ani şi ani. De fapt, doar pare simplu, dar în realitate e la fel de greu şi riscant. Singurul avantaj îl constituie know how-ul deja existent care te lasă să arzi multe etape.

Grasshopper

Cei de la SpaceX au fost atât de entuziasmaţi de reuşita lor cu sistemul de zbor şi aterizare vertical “Grasshopper” încât au publicat filmul cu coloana sonoră venind de la Johnny Cash, “Ring of Fire”. Foarte drăguţ. Şi foarte impresionant – fiindcă aterizarea verticală a unor structuri metalice se pare că nu e deloc easy, lucru demonstrat de mai multe ori deja de NASA (vezi mai jos filmuleţ cu explozie): (Spoiler: explozia finală vine pe la 1:50) În schimb Grasshopper (cel de sus de tot, nu cel de deasupra, care e vehicolul de lansare şi aterizare verticală Morpheus al NASA) s-a înălțat de această dată până la 250 metri, după care a revenit pe platforma de lansare, în ciuda vântului din zonă. În ultimul test, cel din 7 martie, prima treaptă a rachetei Falcon s-a ridicat până la o înălțime de 80 de metri. Acest test, acompaniat de Johnny Cash, a fost al cincilea zbor al lui Grasshopper, pe o perioadă mai scurtă de un an (primul salt a avut loc în 21 septembrie 2012) și este prima lansare SpaceX filmată cu un hexacopter, din aer, oferind imagini spectaculoase din timpul testului. Sunt curios dacă vor folosi același sistem de filmare și pentru o lansare Falcon 9, deși probabil măsurile de siguranță nu vor permite acest lucru. Mai merită notat faptul că acest nou test a fost efectuat folosind ultimul upgrade al rachetei Falcon 9, conținând noile motoare Merlin 1D și un design ușor modificat al primei trepte. În acestă configurație (denumită Falcon 9 v1.1) va avea loc și următoarea lansare, programată de SpaceX pentru luna iulie, când un altfel de test va avea loc: se va încerca un zbor controlat al primei trepte, deasupra oceanului, în prima încercare a a avea o rachetă refolosibilă.

Antares

La a treia încercare, după o amânare legată de un incindent tehnic și o a doua forțată de condițiile meteo nefavorabile, racheta Antares a părăsit pe 21 aprilie rampa de lansare de la centrul Wallops din Virginia. Din păcate, am avut parte de una din cele mai proaste filmări a unei lansări din ultimul timp, unghiul camerei ales pentru a surprinde momentul lansării find complet neinspirat. “Orbital Sciences” continuă astfel cu succes concurența cu SpaceX pentru lansări comerciale pe orbita joasă a Pământului. De fapt Orbital, a cărui logo aduce mai mult a firmă de pastă de dinţi decât de High Tech, este de peste 15 ani în business-ul spaţial şi a construit mai multe sisteme mici de lansare. Antares a fost cea mai mare rachetă de până acum a companiei şi s-a comportat exemplar iar totul pare să fi fost așa cum se așteptau cei de la sol, de la pornirea motoarelor până la separarea protecției încărcăturii și plasare acesteia pe orbită, un simulator de masă (și volum) care ține deocamdată locul viitoarei capsule Cygnus pe care o vom vedea în misiunile viitoare. Mai precis, următoare lansare Antares este planificată pentru iulie, când capsula Cygnus va încerca să ajungă cu provizii la Stația Spațială Internațională.

Orbital launches Antares Rocket

Lansare perfectă a rachetei Antares reuşită de Orbital Science. Insula minusculă de pe care s-a înfipt în cer racheta este Wallops din statul Virginia.

Pornită ca un proiect finanțat parțial de NASA, în cadrul COTS (pachetul financiar pentru stimularea sectorului privat),  Antares va putea transporta pe orbită o peste 6 tone masă utilă. Diametrul este generos, având 3.9 metri și putând astfel transporta încărcături relativ mari. Sistemul de lansare este compatibil cu mai multe locații, testul de astăzi având loc la baza Wallops aflată în Virgina, dar în viitor rachetele Antares vor putea fi lansate și de la Cape Canaveral, baza aeriană Vandenberg sau complexul Kodiak din Alaska. Antares are două trepte, existând și posibilitatea de a configura racheta în trei trepte, dacă particularitățile misiunii o impun. Prima treaptă, cu combustibil lichid, este propulsată de două motoare Aerojet AJ26-62 (derivate din legendarele motoare NK-33) iar a doua treaptă folosește combustibil solid și motor Cator 3B (construite de ATK). Iată şi o comparaţie între sistemul Antares (Orbital) şi Falcon (SpaceX): Comparison between Antares and Falcon Aşadar cursa se-ncinge. Hora devine din ce în ce mai populată şi dansatorii mai sofisticaţi iar NASA clar a dat-o-n periniţă şi îşi caută peţitori la modul cel mai serios.

Articol adaptat după parsec.ro, SpaceX şi Orbital Science.

About The Author

Sky

Video recente

Loading...