Select Page

ISS şi Endeavour în tranzit mioritic

ISS şi Endeavour în tranzit mioritic

De fapt, nu chiar mioritic, că a trebuit mers mai la sud de Bucureşti, dar fotografiile spectaculoase au fost făcute de astronomi amatori români. Acolo au avut norocul şi priceperea să facă fotografii uluitoare cu Staţia Spaţială ISS în timp ce tranzita discul solar. Nu e chiar foarte greu, dacă ai informaţiile şi calculele necesare, un reflector sau refractor cât de cât bun şi un filtru solar aşişderea, dar e o chestiune de nervi, răbdare şi rutină în ale astronomiei şi astrofotografiei.

Mai ales însă, este atât de frumos… Şi satisfacţia trebuie să fi fost grandioasă.

Tranzitul solar al ISS nu este un fenomen foarte rar, dar e foarte greu de prins, fiindcă durează doar o fracţiune de secundă, timp în care trebuie să ai noroc cu vreme foarte bună şi atmosferă stabilă şi să ai shutter-ul pornit să meargă într-una sau chiar să filmeze. Însă foarte rar este să prinzi ISS-ul cu Space Shuttle-ul andocat. Având în vedere că asta nu se va mai întâmpla decât o singură dată în istorie, pozele făcute de Maximilian Teodorescu, Alexandru Conu, Vlad Dumitrescu şi Mihai Curtaşu în acest mai 2011 sunt cu adevărat extraordinare.

Ca să vă daţi seama ce înseamnă un tranzit solar şi cât de repede se întâmplă, iată şi filmul lui Vlad Dumitrescu:

Când vă uitaţi la asta să vă gândiţi că acolo, în cutia aia de conserve super scumpă sunt vreo 13 oameni care orbitează pământul la 400 km înălţime şi 28.000 km pe oră. Practic am început să trăim în era în care populaţia Terrei este alcătuită din 6 miliarde de oameni pe pământ şi 6 – 10 oameni în orbită. Cum spunea Mr. Spock: fascinant!

 

Ştire preluată de pe http://www.astro-info.ro/ şi fotografii de pe spaceweather.com

 

About The Author

Sky

Ziceţi şi voi:

Video recente

Loading...