Select Page

Kepler găseşte trei exoplanete care pot adăposti viaţa

Kepler găseşte trei exoplanete care pot adăposti viaţa

Telescopul Kepler caută şi caută… şi găseşte. De când a fost lansat zeci de exoplanete au fost identificate direct sau indirect, însă acum se pare că avem un prim Jackpot stelar de toată frumuseţea.Trei planete au fost descoperite în constelaţia Lira, la cca. 1.500 ani lumină de Casa Poporului. Adică foarte aproape în termeni cosmici.

Cea mai interesantă dintre ele este frumoasa Kepler-62f, o lume stâncoasă de doar 1,4 ori mai mare ca Pământul, care orbitează o stea mai mică şi mai puţin strălucitoare decât soarele nostru.

Vecina lui Kepler-62f, Kepler-62e, este de 1,6 ori mai mare ca Terra, acestea fiind printre cele mai mici exoplanete descoperite în zona locuibilă din jurul soarelui – distanţa perfectă pentru ca apa lichidă să poată exista la suprafaţă.

Kepler-62e şi f, care fac parte dintr-un sistem cu cinci planete nou descoperit, “au şanse mari să susţină viaţă”, a declarat expertul Bill Borucki, de la NASA Ames Research Center. Evident că nimeni nu ştie încă cum arată cele două planete, însă un studiu sugerează că ambele lumi sunt acoperite de oceane globale.

“Ar putea fi viaţă acolo, dar o fi bazată pe tehnologie, ca a noastră? Viaţa în aceste lumi ar fi subacvatică, cu un acces greoi la metale, electricitate, foc sau metalurgie”, a declarat autorul Lisa Kaltenegger, de la Max Planck Institute for Astronomy şi Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Aceste lumi ar fi planete albastre superbe care orbitează o stea portocalie. Şi poate că invenţiile lor tehnologice ne vor surprinde

“Kepler-62e are, probabil, un cer foarte înorat şi este cald şi umed până în zonele polare. Kepler-62f ar fi mai rece, dar ar putea susţinea viaţa fără probleme”, a mai spus co-autorul studiului, Dimitar Sasselov, de la Harvard.

Space.com a realizat rapid şi un clip explicativ foarte cool. Aci se pune accentul pe faptul că în acelaşi sistem se află două planete habitabile, una lângă alta. Imaginaţi-vă doar cum ar fi să trăim într-un asemenea sistem… Ce bogăţie pe firmele de curierat rapid.

A treia planetă potenţial locuibilă, denumită Kepler-69c, este de 1,7 ori mai mare ca Pământul şi orbitează o stea asemănătoare cu a noastră. Este cea mai mică planetă descoperită până acum în zona locuibilă a unei stele ca a noastră, spun cercetătorii, reprezentând un pas important către găsirea primului “Pământ extraterestru”.

Iată un infografic drăguţ despre proaspetele canditate la titlul de “Terra Nova”:

 

Kepler-62-exoplanet-diagram

Articol adaptat după www.rtv.net şi www.space.com

 

About The Author

Sky

Video recente

Loading...