Select Page

O galaxie pe zi. aPod pe iPad.

O galaxie pe zi. aPod pe iPad.

 

Tuturor ne plac imaginile spectaculoase. Iar APOD (Astronomy Picture of the Day) ni le furnizează cu regularitate din 1995. Atunci a început NASA să publice câte o imagine pe zi din vastul nostru univers pământean şi nepământean, imagini care sunt extraordinare şi impresionante prin claritate şi originalitate. Odată cu iPad-ul ajuns în mâinile a zeci de milioane de oameni, cei de la APOD s-au decis să construiască rapid un App “Apod” care să permită descărcarea în HD a imaginii astronomice a zilei.

Simplu de utilizat

Unul dintre lucrurile care ne place la acest app este cât de simplu e. De cum îl porniţi veţi şi intra pe imaginea zilei, aşa cum apare şi pe site-ul www.apod.com. Imaginea poate fi orice, de la fenomene rare, meteo sau astronomice, până la galaxii de acum 10 miliarde de ani, supernove şi supersnoave.

Pentru o explicaţie detaliată a imaginii apoi apăsaţi pe colţul din dreapta şi, pam-pam, aplicaţia dă colţul (imaginii) şi prezintă un text scris în termeni suficient de ştiinţifici ca să vă simţiţi importanţi şi educaţi. Odată ce aţi terminat sesiunea de lectură, apăsaţi o porţiune a imaginii decojite pentru a reveni la vizualizarea normală.

Navigare facilă

Site-ul NASA APOD pe PC a rămas cu grafica la nivelul anului 1995, însă aplicaţia are acces la arhiva masivă de imagini vechi prin care puteţi naviga cu uşurinţă apăsând pe butonul “Jump to Image” din josul ecranului. apod-descriptionAtingerea acestuia aduce un calendar care vă permite să alegeţi exact ziua, luna şi anul din care doriţi să vizualizaţi imaginea zilei. Dacă doriţi să săriţi rapid la imaginea următoare sau precedentă, puteţi face acest lucru cu săgeţile de navigare din partea de jos a ecranului sau glisând degetul pe ecran în mişcarea standard, Jobs-iană. App-ul vă permite de asemenea să măriţi o imagine dând zoom cu vârful (curat, că sunteţi educaţi) degetelor. Puteţi chiar salva o imagine deosebită în memoria tabletei iPad sau să o trimiteţi direct străbunicii pe email: “Uite bunico, când chestia asta a luminat, tu nu erai nici măcar în cretacic, hai, mai ai bezele?”.

 

Mai puţin ca prefectul

În timp ce mai tot timpul această aplicaţie funcţionează excelent, avem câteva plângeri minore. Cel care iese in evidenta cel mai mult este incapacitatea apps-ului de a afişa imagini care sunt mai ciudate ca forma sau sunt mai mari decât ecranul iPad-ului. În aceste cazuri – mai rare, totuşi, ca lacrimile lui Băse – aplicaţia spune că pur şi simplu imaginea este prea mare şi ne roagă să încercăm altă dată. La fel, în cazul în care www.apod.com publică un film al zilei în loc de tradiţionala imagine, app-ul nu ştie cum să afişze aceste clipuri. Hmmm… probabil cum şi site-ul a rămas la nivelul anilor 90, aşa şi la app-ul APOD va dura până când descoperă linkul de “embed” pe iutube.

Dar să nu fim răutăcioşi, chiar si cu defectele sale minore, această aplicaţie gratuită este o modalitate foarte bună de a ţine pasul cu site-ul web APOD şi implicit cu descoperirile zilelor noastre. Este un must-have pentru orice tocilar spaţial.

Stelelele

Suntem de părere că APOD merită un rating 4 stele din 5 .

APOD app icon

App: APOD Preţ: Free Evaluare: 4 din 5 stele Download: APOD pentru iPad

About The Author

Sky

Video recente

Loading...