Select Page

Sonda rusă Phobos-Grunt nu ascultă de partid.

Sonda rusă Phobos-Grunt nu ascultă de partid.

“Phobos-Grunt” se prăbuşeşte

Sonda rusească se pare că va pica în pacific

Cu scurt timp înainte de prăbuşirea prognosticată, agenţia spaţială rusă schimbă din nou locaţia estimată pentru “amerizarea” sondei Phobos Grunt. Acum se pare că aparatul de 120 de milioane de EUR va plonja în Pacific duminică 15.01.2012 la 20:51 în apropierea coastei statului Chile.

Agenţia Spaţială Rusă Roskosmos a schimbat din nou calculele lor pe site-ul oficial. Potrivit ultimelor calcule, sonda interplanetară “Phobos-Grunt”, migălos pregătită ca fiind revenirea în glorie a explorării interplanetare ruse va intra la loc în atmosfera terestră duminică seara iar resturile sunt de aşteptat să scadă în largul coastei chiliene din Pacific, a declarat Roskosmos în Moscova. Ora cea mai probabilă, este 20:51 ora României.Roskosmos a publicat, de asemenea, o hartă actualizată cu locaţia probabilă a prăbuşirii. Însă sunt atât de mulţi factori care influeţează deteriorarea orbitei, încât nici acum nu există 100% siguranţă. Vineri, autorităţile ruse au numit Oceanul Atlantic ca site-ul estimat al crash-ului, asta după ce câteva ore înainte fusese desemnat Oceanul Indian. Ei, un continent încoace sau încolo, tot aia.

Rusia a lansat sonda scumpă de 127 milioane de EUR la începutul lunii noiembrie 2011 cu o racheta Zenit de la cosmodromul de la Baikonur, în Kazahstan. Ar fi trebuit să zboare lin spre Phobos, cea mai mare luna a planetei Marte, apoi urma să aterizeze pe Phobos şi să colecteze probe de pe sol după care ar fi trebuit să revină pe pământ, în 2014, nu acum. Dar câteva ore după lansare au existat probleme tehnice, astfel încât “Phobos-Grunt” nu a reuşit să intre pe traiectorie planificată spre Marte.

Cu toate că sonda cântăreşte 13,5 tone, doar cca. 200 kg de material vor ajunge în pacific, restul fiind distrus de frecarea cu păturile superioare ale atmosferei. La fel ca şi combustibilul super toxic. Cel puţin aşa ne spun ei.
Păcat pentru ruşi. Phobos-Grunt urma să fie reintrarea lor ca jucători importanţi în explorarea ştiinţifică a spţiului interplanetar. Misiunea ar fi fost senzaţională (Alo, OTV!) şi ar fi reinstalat încrederea în cercetarea spaţială rusă. Acum, vor mai rămâne încă un timp taximetrişti galactici pentru americani. Frustrarea a fost atât de mare încât oficialii ruşi au dat vina pe “servicii străine” care ar fi sabotat misiunea, iar unii ingineri responsabili de proiect urmează să fie puşi sub acuzare.
Schema sondei Phobos Grunt. La piuliţă.

Schema sondei Phobos Grunt. La piuliţă.

About The Author

Sky

Video recente

Loading...