Select Page

SpaceShipTwo – încă un pas mai aproape de cer

O săptămână bună în astronautica comercială: Virgin Galactic şi Orbital Sciences au avut amândăuă lansări reuşite. Orbital a trimis în sfârşit capsula Cygnus spre ISS şi Virgin a lansat pentru a 3-a oară naveta SpaceShipTwo, de data asta la aproape 25 km altitudine.

Zborul SpaceShipTwo a pornit în deşertul Mojave (Air and Space Port) nava fiind purtată până la cca. 15 km de avionul special White Knight Two. Mike Masucci şi Mike Alsbury au fost la ghidonul lui WK2. La altitudinea stabilită SS2 a fost detaşată şi motorul pornit. (Fără nici un rateu. Doar o aţă se vede fâlfâind în vântul stratosferic…) Cu viteza de Mach 1,4 SS2 a urcat până la cca. 25 km, ceea ce înseamnă cam o pătrime din altitudinea la care va trebui să urce ca să se poată considera “în spaţiul cosmic”.

Atât sistemul de întoarcere (celebrul sistem “Feather” care permite căderea controlată a navei înapoi spre pământ) cât şi un scut termic au fost testate cu succes. În plus piloţii au testat pentru prima dată şi sistemul de manevrare în spaţiul cosmic al navei (RCS) iar inginerii au urmărit comportarea unui nou tip de strat protector de pe aripi. Stratul are rolul de a proteja aripile pe perioada cât motorul de rachetă este pornit.

[badge type=”1″ ]Citeşte comunicatul de presă original aici:[/badge]

 

 

About The Author

Sky

Ziceţi şi voi:

Video recente

Loading...