Select Page

“Spirit” şi-a terminat treaba.

“Spirit” şi-a terminat treaba.

La scurt timp după miezul nopţii de ieri, 25.05.2011, NASA a trimis un ultim mesaj către rover-ul Spirit blocat în nisipurile marţiene:

“Please phone home”

Apoi echipa de proiect a oprit oficial toate încercările de a mai contacta bravul roboţel geolog, care, după ce s-a blocat irecuperabil în nisip n-a mai transmis nimic mai bine de un an de zile. Managementul misiunii a decis că ce e destul, e destul şi că se vor concentra pe frăţiorul lui Spirit, adică Opportunity, sondă de explorare aflată pe partea cealaltă a planetei cu marţieni.

Mars Rover Spirit

În 2004, cele două rovere de explorare au fost paraşutate pe părţile opuse ale planetei pentru ceea ce trebuia să fie o misiune de trei luni. Dar roboţii au depăşit orice aşteptări şi au robotit şi călătorit într-una mai bine de 6 ani. Asta da perioadă de garanţie extinsă.

Cea mai importantă descoperire, în afara faptului că marţienii se respectă, deci nu se-arată, a fost că pe marte a existat cândva un mediu suficient de umed pentru a găzdui viaţa. E chiar adevărat.

Spirit a fost ghinionistul misiunii încă de la început. În timp ce fratele său Opportunity a căzut cu botul fix într-o mină de aur din punct de vedere geologic, Spirit a trebuit să dea drumul la baterii şi la roţi şi să înceapă o călătorie lungă către dealurile din zare.

spirit tracks in sand

Urmele lui Spirit în nicipul marţian.

A escaladat un deal de înălţimea turnului Eiffel şi a fost apoi prima maşinărie care a fotografiat minitornadele marţiene, aşa numitele “Dust devils”, diavoli din praf. Evident că toată lumea s-a speriat când i-a văzut prima dată, crezând că au dat de ceva fiinţe drăguţe spirituale.

Un “Dust Devil” într-o succesiune impresionantă de imagini luate de Spirit.

Spirit a supravieţuit trei ierni marţiene, dar a patra i-a venit de hac. Iar după ce s-a blocat pe o piatră, ca un ţânc cu cartul prin Ferentari, a îngheţat bocnă. Nema semnale, bateriile moarte, panourile solare pline de nisip (poate aruncat dinadins cu lopata de vreo marţiancă nervoasă) şi braţul robotic blocat definitiv. Şi cum Becali n-a venit cu Maybachu să-i dea curent de la el, ţaca paca, totul a fost pierdut…

spirit rover underbelly

Celebra fotografie făcută de Spirit sub propria rochie, în care se vede piatra mică ce a răsturnat carul sofisticat.

Spirit a fost o cenuşăreasă splendidă (Citat NASA). Iar galeria de imagini pe care ne-a lăsat-o este extraordinară. Câte n-aş da, să fiu acolo, să-i dau un ghiont, s-o ia din loc, să mai explorăm niţel (în culori false).

Acum a rămas Opportunity, şi prin vara lui 2012, va ateriza Curiosity, un mamut de robot, cât un Range Rover adevărat.

RIP Spirit. Godspeed Opportunity.

 

 

About The Author

Sky

Video recente

Loading...